Är det sant att det enda byggnadsverk på jorden som kan ses på månen är kinesiska muren?
Nej muren syns inte alls från månen. Detta är en av de mest seglivade myter som finns.

Fästingar
Fästingar sitter inte i träd och väntar på förbipasserande offer som de kastar sig över. De trivs nära marken, på ett grässtrå eller en låg buske.

Saven stiger på våren
Saven stiger inte på våren och sjunker inte på hösten, trots talesättet. Den rör sig horisontellt, från stammens mitt till ytan och tillbaka igen, inte upp och ner.

Harpo Marx
Bland bröderna Marx-filmernas publik finns det säkert fortfarande miljontals människor som inter känner till att Harpo var fullt lika kapabel att tala som de andra bröderna.

Hundar
Inga hundar svettas med tungan. Hunden har visserligen svettkörtlar, men de enda som är av någon betydelse sitter på trampdynorna. Det finns inga svettkörtlar i närheten av en hundnos. Hundar kyler av sig främst genom en snabb andhämtning. Det är därför de flämtar sedan de sprungit.

Sherlock Holmes
Inte på ett enda ställe i de femtiosex noveller och fyra romaner som Arthur Conan Doyle skrev om sin berömda detektiv säger Holmes ”Elementärt min käre Watson”.

Dykare
Efter en stor skogsbrand i norra USA gick chefen för släckningsmanskapet och skogvakteren ut för att studera skadornas omfattning. Plötsligt fick de syn på en förkolnad man som hängde högt uppe i ett avsvett träd. När de kom närmare, såg de att han hade dykardräkt på sig. En undersökning visade senare att mannen hade dykt i en närbelägen sjö, då han sögs upp i ett av de släckningsplan som hämtade vatten där.